19 Mayıs 2008 Pazartesi

Dumansız Hayat Başlıyor!

Sigaranın hem toplumsal, sosyolojik açıdan hemde sağlık açısından ciddi zararları bulunmakta. Özellikle son 40 senede sigara konusunda dünya ülkeleri yeni cezalar ve kısıtlamalar getirmekte. Bu sigara üreticilerini biraz kızdırsa da bu olması gereken bir yönetim anlayışı.
Ülkemiz de bu tip yaptırımların uygulanması geç kalsada artık somut adımların atılması da sevindirici.
Bugün itibarı ile kamu binaları, her türlü eğitim, sağlık, kültürel, spor ve eğlence yerlerinde sigara içilemiyecek. Bu sigara tiryakileri için kötü bir haber olsa da insan sağlığı için sevindirici bir gelişme. Bu kısıtlamaların yanında yeni bir çok cezalarda geliyor.
Örneğin sigara içme yasağı bulunan yerlerde sigara içenlere 50 Ytl, içmelerine izin veren mekan sahiplerine 500 ile 1000 YTL arasında ceza kesilecek. Cezalar bununla da kalmıyor. Sigara izmaritini yere atanlar 20 YTL, yetkili satış yerleri dışında yasa dışı satışlarda bulunanlara 50 bin ile 250 bin YTL ye kadar ceza kesilebilecek.

Yazılı ve görsel medyaya ceza kesilebilecek


Yerel yayın yapan basın organlarında sigara reklamı ve tanıtımının yapılması 1000 ile 5000 Ytl,
Bölgesel yayın yapan basın organlarında sigara reklamı ve tanıtımı yapılması 10 bin ile 50 bin Ytl, Ulusal yayın yapan basın organlarında sigara reklamı ve tanıtımı yapılması 50 bin ile 100 bin Ytl arasında para cezaları kesilebilecek.

Lokanta, Kahvehane, Cafe - Bar gibi mekanlarda yasak 19 temmuz 2009 da uygulamaya konulacak.

Artık son kez ve net bir şekilde Öneriyorum ki,
Sigara içmeyin ve mutlu yaşayın.

Hiç yorum yok: