20 Mayıs 2008 Salı

Cidade de Deus (City of God)

Tür: Dram
Yönetmen: Kátia Lund, Fernando Meirelles
Senaryo: Paulo Lins
Oyuncular:
Matheus Nachtergaele (Sandro Cenoura) , Seu Jorge (Mane Galinha), Philippe Haagensen (Bene), Johnathan Haagensen (Cabeleira), Douglas Silva (Dadinho), Alexandre Rodrigues (Buscape) , Leandro Firmino da Hora (Ze Pequeno)
Süre: 130dk
Yapım: Brezilya, Fransa


Eski ama gerçekten izlenmeye değer bir baş yapıt ile karşınızdayım. City of God. Yani Tanrıkent. Film hakkında ki izlenimlerinden önce tanrıkent'i biraz tanıyalım. Tanrıkent gerçekten vaar olan bir kent. Zengin ile fakir arasında ki ayrımların en çok olduğu şehirler sıralaması yaparsak belki de Rio de Janerio ilk sıraya yerleşir. İşte hikayemiz de burada geçiyor.
Tanrıkent Rio de Janerio da evsiz, fakir halkın yerleşmiş olduğu gecekondu mahallerinin birleştiği bir bölge. Şehire hem uzak hem yakın. Paranın hüküm sürmediği ama kan ve öfkenin gülümsediği, özgürlüğün ise sadece güç ile ölçülebildiği bir kent. İşte hikayemiz 1960 yılının Brezilyasında burada başlıyor. Tanrıkent güne yine acı ve yine suç ile merhaba diyor. Bir tarafta fotoğrafçı olmanın ve okumanın hayalleri ile yanıp tutuşan Rocket diğer tarafta ise uyuşturucu satıcısı ve çeteleşmelerin kabul ettiği bir dünyaya yönelen Zee. Suç mu galip gelecek? onurlu bir yaşam mı? Bunun cevabı sadece bu hikayede saklı.


Cidade de Deus Fernando Meirelles ve Kátia Lund’un ortak çalışmasının eseri. Filmin tamamı amatör oyuncular tarafından yürütülmüş. Bu da gerçekciliği bir adım öne almış. Zaten anlatılan hikaye ve mekanlar tamamen gerçek. Brezilya sinemasının gelmiş geçmiş en pahalı yapımı olan Cidade de Deus ayrıca son 10 yılın da en iyi filmi olarak gösteriliyor. İstanbul film festivalide olmak üzere sayısız festivalde gösterilmiş ve eleştirmenlerden tam puan alarak ne kadar başarılı bir eser olduğunu kanıtlamış. IMDB de aldığı 8.8 puan ile de tüm zamanların en iyi 16. filmi olarak da yerini sonuna kadar hakediyor.
Eğer izlemediyseniz kesinlikle izlemenizi öneriyorum. Film'in DVD'leri ülkemizde de satılmaktadır.

2 yorum:

hakan dedi ki...

sonu gelmeyen arka sokak savaşlarına güzel,sürükleyici bir bakış.Oyuncuların doğallığı yansıtması ve parlak tiplemeler olmaması artı katmış. 10 üzerinden 8 :)

Evren dedi ki...

merhaba hakan. evet doğallık ön planda. oyuncular zaten o ortamdan seçilen kişiler olduğundan tam uymuş.