17 Mayıs 2008 Cumartesi

4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile - (4 Ay, 3 Hafta ve 2 Gün)

Tür: Dram
Yönetmen:
Cristian Mungiu
Senaryo: Cristian Mungiu
Oyuncular:
Anamaria Marinca (Otilia), Vlad Ivanov (DI. Bebe), Alexandru Potoceanu (Adi)
, Laura Vasiliu (Gabita)
Süre: 113dk
Yapım: Romanya


Bu sefer ki önerim Avrupa sinemasının yeni yönetmenlerinden biri olan Cristian Mungiu'nun yaptığı bir yapıt. Film 2007 Romanya yapımı. 1989 yılında Çavuşesku dönemi Romanyasında geçen yasa dışı bir kürtaj hikayesini anlatıyor. Kürtaj'ın genç kızların üzerinde ne gibi etkiler yaratıbileceğini bu filmden sonra belki daha iyi kavrıyoruz. Oyuncular hem dönemin hemde kurgunun hakkını fazlasıyla veriyor. Özellikle doktor rolündeki adamın uzun dialog sahneleri ciddi anlamda oyunculuk dersi niteliğinde.

Film ayrıca 2007 yılında Cannes Film Festivalinde Altın Palmiye kazanmış. Bu da filmin başarısının elde etmiş olduğu kitleyi daha net bir şekilde bize sunuyor.
Film çekim yöntemine gelirsek, son zamanlarda hareketli kamera ile çekilen film sayısı giderek artmaya başladı. Bunun başlıca sebepi bana kalırsa hem maliyet düşüklüğü hemde filmi gerçekcilik bakımından bir adım öne taşıması. Bu filmde de aktuel kamera tekniği kullanılmış. Bu kamera çekim yönteminde tripod yada herhangi bir sabitleme mekanizması olmadan görüntü alma uygulanıyor. Bu çekimlerde sallantılı görüntü yaratsa da gerçekcilik bakımından seyirciyi daha çok etkileyebiliyor.
Son olarak;
Eğer sizde bir filmdeki en önemli kriterin gerçekcilik olduğunu düşünüyorsanız ve dönemin Romanyasını merak ediyorsanız kaçırmamanız ve arşivlemeniz gereken bir yapıt. Sinemalarda izlemediyseniz DVD'sini alarak mutlaka izlemeniz ve arşivlemeniz önerilir.
IMDB Puanı 8.0


1 yorum:

Evren dedi ki...

kürtaj sadece bir cinayet değil ayrıca insanlığımızı unuttuğumuz durumlardan biridir.
film'i izlediniz mi bilmiyorum zaten ama film de bu durumun bir genç kız üzerinde yarattığı psikolojik sorunları görebilirsiniz.