27 Ocak 2009 Salı

Die Welle (The Wave) 2008


Tür: Dram
Yönetmen: Dennis Gansel

Oyuncular:

Jürgen Vogel
(Rainer Wenger) Frederick Lau (Tim Stoltefuss) , Max Riemelt (Marco) , Jennifer Ulrich (Karo)
Süre: 101dk Yapım: Almanya

Şehire döner dönmez yazmak istediğim bir öneriyle karşınızdayım. Çok çok beğendiğim bir film oldu The Wave. Kesinlikle izlemenizi isterim. Gerek konusu gerek yaratılan kurgu oldukça hoş.

İnsanları belli bir idiolojik düşünce sistemi ile aynı robotlar gibi otonom bir sisteme sokup tek bir birlik gibi hareket ettirmeye zorlamak insanlığın geçmişinden beri var. Günümüz insanında bu olmaz diye bir düşünceye kapılmak çok büyük bir yanılgı olur. unutmamak gerekir ki insan modern düşüncelerin birleşimi olduğu kadar en ilkel canlıdır da.

1967 yılında California'da meydana gelen bir olayı günümüz Almanyasında işleyen ve faşizm'in neler yapabileceğini, tehlikesini anlatan güzel bir çalışma.

Herşey karizmatik ve başarılı bir öğretmen olan Rainer Wegner'in otokrasi dersini vermesiyle başlar. İlk başlarda öğrencilerinin disiplinsiz ve ilgisiz davranışları üzerine küçük bir proje adı altında oyun başlatır. Oyunun ilk kuralı disiplindir. Öğrencilerinin kendisini liderleriymiş gibi kabul etmesini ve Mr. Wegner diye hitap etmelerini ister. Oluşturduğu bu gruba bir logo bulur ve herkese tek bir kıyafet giydirir. Birliğe de "the wave" ismini koyar.
Başlangıçta bu birlik için deki dayanışma, yardımlaşma gibi temalar giderek yayılarak tehlikeli bir boyuta ulaşır ve kontrolden çıkar.

Hiç yorum yok: